Hallo, ik ben Peter Leyseele
Fijn dat je ‘langskomt’ op de website van mijn podcast. Graag stel ik mezelf even kort voor. Mijn naam is Peter Leyseele, geboren en getogen in Mortsel tijdens de tweede helft van de jaren zestig, als jongste van drie kinderen. Mijn jeugd bracht ik daar door tot mijn 18de. De dag van vandaag woon ik samen met mijn vrouw en 3 kids, eigenlijk 4 als je de hond meerekent, in Heist-op-den-Berg, een gemeente in de Provincie Antwerpen.
Verstand komt met de jaren…
Een bekend spreekwoord dat zeker en vast op mij van toepassing is. Waar ik tijdens mijn jeugd totaal niet inzag (lees: niet besefte) wat het nut was van (goed) studeren, van het behalen van een diploma, tot mijn 18de had ik dan ook alleen maar aandacht voor uitgaan en sporten, zag ik opeens en uiteindelijk (oef…) toch ‘het licht’. Na een tijd in de horeca (voornamelijk in keukens) en in de beveiligingssector te hebben gewerkt, waarin ik veel uren klopte, tijdens nachten, weekends en feestdagen moest werken, kwam uiteindelijk dat besef dan toch. Ik besliste voor mezelf dat dit niet was wat ik voor de rest van mijn leven wou doen. Dit moest veranderen. Maar daarvoor moest ik eerst een diploma hoger onderwijs en/of een universitair diploma halen. En zo geschiedde.
Eeuwige student…
Vele opleidingen aan hogescholen, universiteiten en andere opleidingscentra later, die ik combineerde met het fulltime werken, heb ik beroepsmatig uiteindelijk binnen de vastgoedsector, meer bepaald binnen de gedwongen appartementsmede-eigendom, mijn ‘da da’ gevonden. Een wereld waarin ik ondertussen meer dan 20 jaar actief ben en waarbinnen ik me nog steeds verder blijf specialiseren. Want vanaf de dag dat één en ander veranderde, is voor mij studeren ondertussen een levenslang proces geworden. Met bijkomende opleidingen binnen het vastgoed(recht), Postgraduaten (o.m. om erkend te worden als gerechtsdeskundige) , Postacademische opleidingen (o.m.: basisopleiding bemiddeling en uitstroommodule bemiddelaar in burgerlijke- en handelszaken), en nog heb ik er geen genoeg van, kan ik van mezelf zeggen dat ik nu als ‘eeuwige student’ door het leven ga.
Mijn maatschappelijk engagement, doorgeven van mijn kennis…
In een snel veranderende wereld waarin alles meer en meer verjuridiseert en complexer wordt, waarin appartementsmede-eigendom maatschappelijk gezien belangrijker en belangrijker wordt (eind 2023 telde ons land + 240.000 gebouwen met appartementen en dit blijft stijgen), is er op de markt al jaren een accuut gebrek aan voldoende (correcte) informatie over de gedwongen mede-eigendom.
Zo stel ik onder meer en steeds weer opnieuw vast dat het overgrote deel van de mensen dat voor de eerste keer in een mede-eigendom een appartement koopt, totaal niet weet dat ze in een mini-democratie terecht komen waarbinnen ze moeten wonen, leven en werken volgens specifieke spelregels. Maar over die spelregels, over hun rechten en plichten worden ze niet tot nauwelijks geïnformeerd.
Om onder meer die doelgroep verder te helpen, heb ik mij vanuit een persoonlijk maatschappelijk engagement jaren geleden voorgenomen om mijn kennis en ervaring over appartementsmede-eigendom te delen met iedereen die er meer over wil weten maar die geen of nauwelijks toegang heeft tot gespecialiseerde (correcte) informatie of content. Maar ook met zij die beroepsmatig met deze materie in aanraking komen en zich (verder) in de materie wil verdiepen, wil ik mijn kennis en ervaring delen.
Ik doe doet dit onder meer als gastlector, als spreker tijdens webinars, als spreker op beurzen, als auteur van artikels in vakbladen, als auteur van verschillende boeken en nu ook als host van mijn eigen Podcast ‘De Case’.
Peter Leyseele beroepsmatig, kort samengevat
- + 20 jaar actief binnen de appartementsmede-eigendom & het appartementsrecht
- Erkend gerechtsdeskundige (EXP2675580)
- Bemiddelaar bij conflicten binnen de appartements-mede-eigendom
- Auteur van verschillende publicaties
- Gastspreker / gastdocent / gastlector
- Drijvende kracht achter en juridisch raadgever bij “De Vrijwillige Syndicus”
- Bedenker en host van de Podcast ‘De Case’